BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Inapoi Inapoi
 

ASOCIAÞIA FEROVIARILOR DIN ROMÂNIA

Persoanã juridicã prin Hotãrârea Judecãtoriei sectorului 1,

Bucureºti, nr. 2334 din 17. 12. 1990

STATUT

(Redactarea a 3-a - octombrie 1995)

 

Cuprins:

 

I.  DENUMIRE SI SEDIU

II. SCOPUL ASOCIAÞIEI

III. ORGANIZAREA ªl CONDUCEREA ASOCIAÞIEI

IV. MIJLOACE DE ACÞIUNE

V. MEMBRUL ASOCIAÞIEI. ADMITEREA. DREPTURILE. ÎNDATORIRILE ªI SANCÞIUNILE

VI. FONDURILE ASOCIAÞIEI

VIII. COORDONAREA ªl CONDUCREA ACTIVITÃÞII ASOCIAÞIEI

VIII.  DIZOLVAREA ASOCIAÞIEI

IX. DISPOZIÞII GENERALE ªl FINALE

           




I. DENUMIRE SI SEDIU

 




Art. 1.  Dând curs iniþiativei   de a da posibilitatea feroviarilor ºi membrilor de familie sã se asocieze în dorinþa de a se cunoaºte ºi sprijini reciproc, se constituie ASOCIAÞIA FEROVIARILOR DIN ROMÂNIA, prescurtat AFEROM.

            Art. 2.  Sediul asociaþiei este:

Bucureºti, Str. Dr. Leonida Varnali nr. 18, sector 1

 




II. 
  SCOPUL ASOCIAÞIEI




            Art. 3.  Asociaþia   feroviarilor   din   România   este   o   asociaþie   apoliticã, neguvernamentalã, nelucrativã.

            Art. 4.  Asociaþia feroviarilor din România îºi propune strângerea legãturilor ºi

realizarea de schimburi de informaþii în diverse domenii între toþi feroviarii din România, indiferent de naþionalitate, de crezul lor politic, religios sau asociere sindicalã pentru ridicarea nivelului lor profesional ºi cultural.

            Art. 5.  Asociaþia feroviarilor din România va iniþia ºi va orgniza acþiuni de

cunoaºtere a trecutului istoric ºi a activitãþii de-a lungul timpului a Cãilor Ferate Române, promovând iniþiative ºi acþiuni în sprijinul dezvoltãrii, modernizãrii ºi retehnologizãrii activitãþii în unitãþile feroviare.

            Art. 6.  Asociaþia feroviarilor din România va urmãri mai buna cunoaºtere a

vieþii feroviarilor din toate zonele þãrii, sprijinirea ºi apãrararea ºi în final, crearea condiþiilor necesare ridicãrii standardului de viaþã al feroviarilor ºi membrilor familiilor acestora.

            Art. 7.  Asociaþia feroviarilor din  România va acþiona atât în  sfera vieþii

profesionale cât ºi în cea extraprofesionalã, nu numai pe plan intern ci ºi extern prin afilierea sa la Asociaþia europeanã a feroviarilor sau la alte organizaþii similare, atât din Europa cât ºi din alte continente.

          Art. 8. Asociaþia feroviarilor din România va cãuta sã cunoascã, sã promoveze ºi sã uzeze în favoarea membrilor sãi de drepturile feroviarilor reglementate prin diferite acte normative, fãrã a se interfera în activitatea ºi acþiunile sindicatelor

            Art.  9.  Asociaþia feroviarilor din România va promova ºi propaga în rândurile

membrilor sãi, tehnica feroviarã cunoscutã la nivel european ºi mondial.

          Art. 10. Activitatea Asociaþiei feroviarilor din România nu poate contraveni prevederilor Statutului personalului din Societatea Naþionalã a Cãilor Ferate Române ºi va fi orientatã pe cât posibil spre sprijinirea administraþiei în acþiunile de promovare a tehnicii ºi tehnologiilor avansate.

          Art. 11. Asociaþia feroviarilor din România poate accepta, prin hotãrârea Consiliului naþional, sponsorizarea de cãtre firme româneºti sau strãine, care acceptã prevederile prezentului statut.

 




III. 
  ORGANIZAREA ªl CONDUCEREA ASOCIAÞIEI




          Art. 12. Asociaþia feroviarilor din România este organizatã pe principiul democratic, având ca nucleu de bazã pentru constituire FILIALA care se poate organiza cu un numãr minim de 20 membri, în orice unitate, centru feroviar.

          Art. 13. Coordonarea ºi conducerea activitãþii Asociaþiei ( administrarea ) se realizeazã prin:    

a). biroul filialei;

b). biroul executiv al asociaþiei;

c). consiliul naþional al asociaþiei;

 




IV.  MIJLOACE
DE ACÞIUNE




            Art. 14. Pentru realizarea scopurilor ce ºi le propune, Asociaþia feroviarilor din România va acþiona prin structurile sale organizatorice, pe plan intern ºi extern.

La nivelul AFEROM funcþioneazã comisia de cenzori formatã din 3 membri ºi care are un responsabil ales la propunerea Consiliului Naþional.

            Art. 15. Se vor organiza conferinþe sau simpozioane pe teme profesionale, cultural-turistice, social-juridice ºi pentru relaþii externe, eventual ºi cu participarea unor reprezentanþi de la alte organisme similare, din alte þãri. Acestea vor putea fi organizate în mod alternativ de cãtre filiale.

          Art. 16. Se vor putea organiza întâlniri între feroviarii din diferite regionale de cale feratã împreunã cu familiile lor, respectiv vizite reciproce în scopul promovãrii unor relaþii interumane, bazate pe prietenie, înþelegere reciprocã ºi întrajutorare.

            Art. 17. Similar, se pot organiza sau se va acorda sprijin pentru organizarea de întâlniri, respectiv vizite reciproce între feroviarii români, împreunã cu familiile lor ºi feroviarii din alte þãri.

          Art. 18. Se vor iniþia acþiuni pentru înfrãþirea centrelor feroviare din þara noastrã cu centre feroviare din alte þãri ºi organizarea de întâlniri bilaterale.

            Art. 19. Se va urmãri promovarea prieteniei cu feroviarii din alte þãri, cooperarea pe multiple planuri în scopul realizãrii unor legãturi mai strânse cu feroviarii din Europa ºi din lume, în beneficiul unei mai bune organizãri atât a vieþii lor profesionale cât ºi extraprofesionale.

          Art. 20. Se vor putea utiliza publicaþiile existente sau se va realiza publicaþia proprie pentru a se face cunoscutã, prin articole studii, monografii º.a. atât în activitatea cât ºi preocupãrile ºi realizãrile asociaþiei.

 


V.
MEMBRUL ASOCIAÞIEI. ADMITEREA. DREPTURILE. ÎNDATORIRILE ªI

SANCÞIUNILE


 

          Art. 21. în Asociaþia feroviarilor din România se pot înscrie feroviari ºi pensionari, indiferent de vârstã, sex, naþionalitate, convingeri politice, religie, funcþie ºi pregãtire profesionalã, care îºi însuºesc prevederile prezentului statut.

            Art. 22. în Asociaþia feroviarilor din România se pot înscrie ºi persoane din afara unitãþilor feroviare cu condiþia sã fie recomandaþi de minim doi membri din asociaþie, sã admitã ºi sã-ºi însuºeascã prevederile statutului.

          Art. 23. înscrierea în asociaþie se face pe bazã de voluntariat ºi se realizeazã prin cerere scrisã ºi recunoaºtere a prevederilor Statutului asociaþiei.

            Art. 24. Membrii asociaþiei sunt de 3 feluri: fondatori, activi ºi onorifici. Definirea acestora este urmãtoarea:

 a). Membrii fondatori sunt aceia care au pus bazele Asociaþiei, au semnat actul constitutiv;

            b). Membrii activi sunt aceia care se înscriu ºi respectã îndatoririle ce le incumbã statutul, cotizând în mod regulat;

            c). Membrii onorifici sunt aceia care dovedesc cã sprijinã Asociaþia ºi îi dau concursul, putând fi chiar din afara activitãþii feroviare. Titlu de membru onorific se propune de birourile filialelor ºi Consiliul naþional ºi se aprobã de Adunarea naþionalã a membrilor.

            Art. 25. Prin trecerea la pensie, avansarea, schimbarea funcþiei sau ieºirea din rândul salariaþilor CFR, membrul nu îºi pierde calitatea ºi drepturile.

            Alt. 26. Toþi membrii Asociaþiei feroviarilor din România, la zi cu plata cotizaþiei, vor avea urmãtoarele drepturi ºi îndatoriri:

            a). Pot lua parte la adunãrile de orice fel, simpozioane, conferinþe, etc., organizate de asociaþie ºi pot face propuneri scrise sau orale în interesul Asociaþiei, activitãþii lor sau a altor membri;

           b).Pot beneficia de toate drepturile ºi înlesnirile specificate în statut;

         c). Pot lua parte la vot ºi candida pentru alegerea lor în diferitele organe de conducere ale Asociaþiei;

            d). Sã participe la orice convocare fãcutã de organele de conducere ale Asociaþiei;

          e). A se ajuta între ei, a primi sau face vizite, a se bucura de toate acþiunile ºtiinþifice, profesionale, culturale, turistice sau sportive organizate de Asociaþie;

            f). Sã participe cu lucrãri sau contribuþii proprii la activitatea comisiilor de lucru organizate în filiale ºi în Asociaþie ºi respectiv, la diferitele acþiuni, conferinþe, simpozioane, etc., pe temele prezentate;

            g). Sã promoveze în activitatea ºi viaþa de toate zilele corectitudinea ºi cinstea, sã lupte pentru promovarea adevãrului;

          Art. 27. Pãgubirea de orice naturã a Asociaþiei, acþionarea sau contribuirea la acþiuni care sã discrediteze prestigiul Asociaþiei, se sancþioneazã cu EXCLUDEREA din Asociaþie. Excluderea se hotãrãºte de Consiliul naþional, la propunerea Biroului executiv al Asociaþiei ºi sub rezerva aprobãrii Adunãrii generale a membrilor.

          Art. 28. Cu ocazia aprobãrii excluderii, Adunarea generalã a membrilor poate hotãrî ºi daunele aduse Asociaþiei, respectiv acþionarea în judecatã pentru recuperarea pagubelor în cazul în care vinovatul nu se conformeazã hotãrârii Adunãrii generale.

            Art. 29.  Un membru exclus nu va mai putea fi acceptat niciodatã în Asociaþie.

            Art. 30. Pentru aducerea unor deservicii sau prejudicii Asociaþiei, pentru jignirea colegilor membri sau instituþiilor cu care Asociaþia colaboreazã, pentru neîndeplinirea îndatoririlor prevãzute în statut membrii Asociaþiei feroviarilor din România vor putea fi sancþionaþi cu " AVERTISMENT " . Aceastã acþiune poate fi hotãrâtã de biroul filialei ºi aprobatã de Consiliul naþional. La cumularea a 2 " avertismente ", Consiliul naþional poate analiza ºi propune Adunãrii generale a membrilor, excluderea membrului respectiv.

 




VI.
FONDURILE ASOCIAÞIEI

 




a). Contribuþiile membrilor fondatori la constituire;

b). Taxele de înscriere;

c). Cotizaþiile lunare;

d). Donaþii sau sume rezultate din sponsorizãri;

e). Subvenþii;

f). Fonduri realizate din vânzarea statutului ºi regulamentului, insignelor, reclamelor, precum ºi a publicaþiilor ce le va realiza Asociaþia;

g). Alte venituri.

 

 

          Art. 32. Cuantumul taxelor de înscriere ºi al cotizaþiilor lunare se stabileºte anual de Consiliul naþional, în ultima sa ºedinþã din an, pentru anul urmãtor.

            Art. 33. Membrul Asociaþiei care cumuleazã mai mult de 1 an restanþã în plata cotizaþiei va fi exclus din AFEROM, în mod automat.

          Art. 34. Repartizarea fondurilor Asociaþiei provenite din venituri se va efectua astfel:

1.contribuþiile membrilor fondatori ai Asociaþiei ( la constituire ) rãmân în contul Asociaþiei la dispoziþia Consiliului naþional;

2.contribuþiile membrilor fondatori ai filialelor, taxele de înscriere precum ºi donaþii, sumele rezultate din sponsorizãri sau subvenþii adresate filialelor, rãmân în contul filialei respective, la dispoziþia Biroului filialei;

3.veniturile realizate din cotizaþiile lunare se repartizeazã în pãrþi egale între filiala ºi fondul centralizat al Asociaþiei;

4.fondurile realizate din vânzarea statutului ºi regulamentului, insignelor, reclamelor, precum ºi publicaþiilor ce le va realiza Asociaþia, rãmân în contul central al Asociaþiei, la dispoziþia Consiliului naþional.

            Art. 35. Administrarea ºi modul de utilizare a fondurilor filialelor se asigurã prin Biroul filialei. Administrarea fondului centralizat al Asociaþiei se asigurã de Consiliul naþional.

          Art. 36. Modul de repartizare, administrarea ºi controlul administrãrii se vor reglementa detaliat prin Regulamentul de organizare ºi funcþionare al Asociaþiei.

 

 




VII. COORDONAREA
ªl CONDUCREA ACTIVITÃÞII ASOCIAÞIEI




 

          Art. 37. Asociaþia feroviarilor din România are ca for suprem de conducere ADUNAREA GENERALÃ A MEMBRILOR, care defineºte orientãrile Asociaþiei pânã la urmãtoarea adunare generalã.

          Art. 38. Adunarea generalã a membrilor poate fi ordinarã sau extraordinarã ºi se compune din membrii fondatori ºi membrii activi, în accepþiunea de la art. 24 din prezentul Statut. Membrii activi, delegaþi de filiale vor fi aleºi de ADUNAREA GENERALÃ A FILIALEI ºi vor reprezenta, fiecare delegat, un numãr de 10 membri.

          Art. 39. La Adunarea generalã a membrilor vor putea fi invitaþi ºi membrii onorifici ai Asociaþiei.

            Art. 40.  La adunarea generalã a membrilor participã întreg Consiliul general.

          Art. 41. La adunarea generalã a membrilor va fi prezidatã de preºedintele AFEROM sau, în lipsa lui, de unul din vicepreºedinþi.

          Art. 42. Adunarea generalã ordinarã se întruneºte o datã la doi ani ºi va analiza ºi hotãrî asupra:

- Activitãþii ºi rezultatelor obþinute  de Asociaþie ºi de  Comisia de cenzori ºi responsabili pe domenii;

·        Orientãrilor de viitor ºi liniilor directoare pentru activitate;

·        Situaþiei financiare;

·        Componenþei ºi funcþiilor din Consiliul naþional;

·        Eventualelor propuneri de excludere din Asociaþie;

·        Atribuþiile organelor de conducere ºi coordonare;

·        Revocãrii mandatelor date organelor de conducere ºi coordonare atunci când din culpã sau activitatea lor ar rezulta pagube sau prejudicii pentru Asociaþie.

            Art. 43. Adunarea generalã a membrilor se considerã legal constituitã dacã sunt prezenþi cel puþin 2/3 din numãrul de participanþi stabiliþi.

            Art. 44. Adunarea generalã a membrilor poate lua hotãrâri prin votul a jumãtate plus unu din participanþii prezenþi.

          Art. 45. Adunarea generalã extraordinarã a membrilor poate fi convocatã de Consiliul naþional sau de un numãr de membri de cel puþin 20% din numãrul total al membrilor Asociaþiei. Aceºtia vor formula cererea de convocare în scris precizând ºi ordinea de zi solicitatã ºi o vor prezenta Consiliului naþional printr-un delegat împuternicit.

            Art. 46. Coordonarea ºi conducerea activitãþii Asociaþiei feroviarilor din România între douã adunãri generale a membrilor se va exercita de cãtre CONSILIUL NAÞIONAL.

          Art. 47. Consiliul naþional este compus din minim 10 persoane, este condus de un preºedinte ºi se aleg în cadrul Adunãrii generale a membrilor odatã la doi ani. Numãrul de membri ºi funcþiile din Consiliul naþional se stabilesc la Adunarea generalã a membrilor.

          Art. 48. Preºedintele Consiliului naþional este "PREªEDINTELE ASOCIAÞIEI" ºi este stabilit prin votul majoritar al Adunãrii generale a membrilor.

            Art.  49.  Consiliul naþional se întruneºte cel puþin de douã ori pe an.

            Art. 50. între douã întruniri ale Consiliului naþional, activitatea Asociaþiei este coordonatã de BIROUL EXECUTIV AL ASOCIAÞIEI.

            Art. 51.. Biroul executiv al Asociaþiei este compus din minim 5 persoane alese de cãtre Consiliul naþional din rândul membrilor sãi.

            Art. 52. Filialele, la constituire, prin Adunarea generalã a filialei, aleg BIROUL FILIALEI, care se compune din preºedinte, vicepreºedinte, secretar ºi trezorier.

Preºedintele Biroului filialei este ºi "preºedintele filialei".

            Art. 53. Hotãrârile organelor de coordonare ºi conducere ale Asociaþiei se iau cu majoritate simplã de voturi, trebuind sã fie prezenþi la ºedinþa respectivã cel puþin jumãtate plus unu din numãrul de membri componenþi ai organului respectiv, indiferent de funcþiile lor ºi se consemneazã în procesele verbale ale ºedinþelor.

          Art. 54. Membrii Consiliului naþional sunt solidar rãspunzãtori faþã de Asociaþie, de toate actele ºi operaþiunile ce se vor face contrar prevederilor prezentului Statut, deciziilor ºi hotãrârilor Adunãrii generale a membrilor, legilor ºi hotãrârilor statutului precum ºi pentru daunele cauzate din culpã sau neglijenþa lor. Fiecare membru este individual, direct rãspunzãtor când actul s-a sãvârºit fãrã aprobarea Consiliului naþional.

          Art. 55. Membrul Consiliului naþional care va lipsi nemotivat la trei ºedinþe consecutive sau fãrã a delega un supleant care sã-l reprezinte, va putea fi înlocuit prin hotãrârea majoritarã a consiliului.

            Art. 56. Asociaþia feroviarilor din România este reprezentatã legal faþã de stat, administraþii, regii autonome sau societãþi prin semnãtura preºedintelui ºi ºtampila Asociaþiei sau de semnãtura a doi membri ai Consiliului naþional, împuterniciþii de aceasta ºi ºtampila Asociaþiei.

            Art. 57. în baza propunerilor filialelor, Biroul executiv al Asociaþiei va întocmi ºi propune, iar Consiliul naþional va aproba " Programul de activitate al Asociaþiei".

 

 




VIII. 
DIZOLVAREA ASOCIAÞIEI




 

          Art. 58. Dizolvarea Asociaþiei se va putea face numai în urma pronunþãrii Adunãrii generale a membrilor cu o majoritate de 2/3 din numãrul membrilor înscriºi în Asociaþie. Lichidarea patrimoniului atât central cât ºi al filialelor se va face de cãtre Consiliul naþional.

            Art. 59. Adunarea generalã care va hotãrî dizolvarea, va trebui sã hotãrascã ºi asupra destinaþiei ce urmeazã a se da patrimoniului rezultat la lichidare.

 




IX.  DISPOZIÞII
GENERALE ªl FINALE




 

          Art. 60. Anul social ºi financiar al Asociaþiei începe la 01 ianuarie al fiecãrui an, iar bilanþul se încheie la 31 decembrie.

            Art. 61. Antetul în corespondenþa ºi ºtampila ( sigiliul ) Asociaþiei va cuprinde obligatoriu :

 

ASOCIAÞIA FEROVIARILOR DIN ROMÂNIA

AFEROM

 

            Pentru filiale se va adãuga ºi numele oraºului respectiv, al complexului feroviar, al centrului unde se desfãºoarã activitatea în relaþiile externe, antetul Asociaþiei se va putea trece ºi în alte limbi, cu adãugarea eventualelor afilieri.

            Art. 62. Pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului Statut se va întocmi un Regulament de organizare ºi funcþionare care se va aproba de Consiliul national sub rezerva însuºirii sale de cãtre Adunarea generalã a membrilor în urmãtoarea sa ºedinþã.

            Art. 63. Acest Statut a fost votat în Adunarea generalã a martorilor, de constituire a Asociaþiei din 16 noiembrie 1990, iar îmbunãtãþirile ºi completãrile au fost însuºite de Consiliul naþional în ºedinþa din 21 octombrie 1995 la laºi.

          Art. 64. Toþi membrii Asociaþiei sunt obligaþi sã cunoascã ºi sã respecte prevederile prezentului Statut. Nerespectarea prevederilor Statutului Asociaþiei constituie neîndeplinirea îndatoririlor de membru ºi atrage aplicarea sancþiunilor prevãzute.